Cookie gebruik Kennisgeving

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een meer persoonlijke service.

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie-mededeling, voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Kapitaal voor professioneel vastgoed wereldwijd op recordhoogte

Klik om te vergroten

Het geïnvesteerde kapitaal bereikte een nieuw record van 443 miljard USD – dat is het hoogste niveau sinds de start van de noteringen in 2009.
Amerika – met de VS vooraan – trekt het meeste kapitaal aan. China, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland staan mee in de top vijf.
Het gewicht van grensoverschrijdende kapitaalstromen blijft aanhouden en wijzigt de vastgoedmarkten grondig.

Vers kapitaal dat zich op professioneel vastgoed richt, groeide in 2015 wereldwijd aan tot het nieuwe recordbedrag van 443 miljard USD. Dat staat te lezen in een rapport dat Cushman & Wakefield vandaag publiceert.

De twaalfde editie van het rapport ‘Great Wall of Money’ werd aan het publiek voorgesteld in de Cushman & Wakefield stand op MIPIM (R7 G9). Het traceert de hoeveelheid aan wereldwijd vers opgehaald kapitaal voor vastgoed. Het toont aan dat de kapitaalstromen onbeperkt zijn, dat het ingezette kapitaal in 2015 met 3% steeg en dat investeerders overal in de wereld op zoek gaan naar opportuniteiten.

De toename van beschikbaar kapitaal is duidelijk in de drie belangrijkste wereldregio’s. Zuidoost-Azië staat op kop met een groei aan investeringen van 8%. Daardoor steeg het beschikbare bedrag tot 131 miljard USD. Ondanks deze stijging trekt de regio toch het minste kapitaal aan. Zowel in EMEA (Europa, Midden-Oosten, Afrika) als in Noord- en Zuid-Amerika groeiden de investeringen met minder dan 2%. Binnen EMEA werd er 143 miljard USD aan nieuw kapitaal geïnvesteerd. Noord- en Zuid-Amerika trekken nog steeds de grootste hoeveelheid aan: 169 miljard USD aan beschikbaar kapitaal.

Carlo Barel di Sant’Albano, Chief Executive van Cushman & Wakefields ‘Global Capital Markets & Investor Services business’: “Terwijl de aandelenmarkten wereldwijd met toenemende onzekerheid kampen, versterken factoren zoals de QE vande ECB en voor lange tijd aangehouden lage interestvoeten de aantrekkingskracht van het professioneel vastgoed. Dat ondersteunt de blijvende instroom van kapitaal in vastgoed en daaraan verwante fondsen.”

“De beschikbaar investeringen halen recordhoogten, maar een doeltreffende plaatsing wordt een kritiek aandachtspunt voor de investeerders. Dat is in het voordeel van de grote en liquide markten zoals de VS, China, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland. We verwachten ook dat er een blijvende kracht van de grensoverschrijdende stromen zal uitgaan, omdat investeerders over de markten heen diversifiëren, zowel naar locatie als naar sector.”
 
Op de markt van Belgische investeerders is meer dan 2 miljard USD al bij al een beperkt bedrag in vergelijking met de grootste wereldmarkten (meer dan 148 miljard USD in de Verenigde Staten). De Belgische markten profiteren mee van de historisch lage interestvoeten en – in vergelijking met andere Europese steden – aantrekkelijke rendementen voor buitenlandse investeerders. Daarom verwachten we mooie prestaties op de Belgische investeringsmarkt. Misschien leidt dat wel tot een nieuwe stijging van de geïnvesteerde volumes in 2016.

Meer dan de helft van de investeerders (58%) concentreert zich op één land. Fondsen gespreid over meerdere landen vertegenwoordigen 42% van het kapitaal. Over de regio’s heen merkt het rapport verschillen. Er zijn meer op één land gerichte fondsen in Noord- en Zuid-Amerika (48%) en Zuidoost-Azië (30%) dan in EMEA (22%).

Nigel Almond, Cushman & Wakefields ‘Director of Capital Markets Research’ en auteur van het rapport: “Het gewicht van grensoverschrijdende kapitaalstromen blijft vastgoedmarkten wereldwijd veranderen. Meest opmerkelijk: meer dan 40% van de investeringen die zich richten op Zuidoost-Azië en EMEA, komt van buiten die regio’s, vooral van Noord-Amerika.”

“Al investeren fondsen uit Azië en EMEA hoofdzakelijk in hun eigen regio’s, toch zien we een belangrijk aandeel de grens oversteken. Europees kapitaal blijft zich vooral richten op opportuniteiten in Azië en andere delen van de wereld. Aziatisch geld wordt meer verspreid over de wereldmarkten ingezet, in navolging van de tendens van vele Aziatische instellingen de afgelopen jaren.”

Marc-Antoine Buysschaert, Head of Capital Markets Office bij Cushman & Wakefield: “In België noteren we een golf van investeringen uit Azië. De laatste jaren hebben de Chinezen belangrijke posities ingenomen op de Brusselse kantorenmarkt (in het bijzonder BelAir en Covent Garden) en op de retailmarkt (aankoop van shoppingcenters in Wijnegem en Waasland in 2015). Vandaag zijn vooral Koreaanse en Taiwanese investeerders actief. Wij verwachten dat deze trend zich de komende weken doorzet.”