Cookie gebruik Kennisgeving

Deze site maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een meer persoonlijke service.

Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons gebruik van cookies zoals uiteengezet in onze cookie kennisgeving. Lees onze cookie-mededeling, voor meer informatie over de cookies die wij gebruiken en hoe u het gebruik van cookies kunt verwijderen of blokkeren.

Cushman & Wakefield bevestigt zijn marktleiderpositie op de investeringsmarkt met de verkoop van het project “Belview”.

Klik om te vergroten

Cushman & Wakefield heeft de verkoop van het project ‘Belview’ in de Leopoldswijk afgesloten. Het betreft de eerste verkoop van een gebouw in aanbouw sinds het begin van de crisis. De promotoren Allfin en BPI hebben het project verkocht aan de Duitse investeerder iii-Investments. Het vertrouwen keert langs de kant van de investeerders in kantoorvastgoed terug.

De kantoren Belview zijn gelegen tussen de Belliardstraat en de Van Maerlantstraat in het hart van de Brusselse Europese wijk. Het betreft een gemengde projectontwikkeling : naast de kantoren komen er ook winkels en appartementen.

De transactie die nu is afgesloten, betreft enkel het luik ‘kantoren’. Het gebouw is fantastisch gelegen en geniet een grote visibiliteit : aan de ingang van de Belliardtunnel en in het hart van de Leopoldwijk (Europese wijk). De oplevering vindt plaats in het eerste trimester van 2014. De Belgische promotoren van dit project zijn Allfin, bekend van projecten als de Chambon (vorige zetel van de ASLK), de omvorming van de Solvay site in Elsene (samen met BPI), het retailpark Crescend’Eau in Verviers, enz. De tweede promotor is  BPI, een filiaal van CFE, bekend van projecten zoals Victor (tegenover het Zuidstation) en de site Erasmus Gardens te Anderlecht.

Maxime Xantippe, Head of Capital Markets bij Cushman & Wakefield, stelt : « De crisis en het financieringsbeleid van de banken, hebben gezorgd voor een belangrijke daling van het aantal kantoorontwikkelingen. Daardoor ontstond er een schaarste aan topgebouwen in Brussel; bovendien is er terug een vernieuwde interesse vanwege de investeerders voor de aankoop van kwalitatieve projecten op toplocaties.”

Belview telt 5.009 m² aan kantoren, 165 m² archieflokalen en 26 parkeerplaatsen. Het gebouw zal het certificaat BREEAM ‘Very Good’ verkrijgen. De ligging van gebouw is hoogst strategisch, met name tussen de zetels van de Europese Commissie en het Europees Parlement: een toplocatie voor tal van bedrijven en institutionele organisaties die zich wensen te huisvesten in het hart van de Europese wijk.

“Ondanks de hardnekkige crisis in de Europese kantoormarkt, stelt men vast dat Brussel nog altijd Europese investeerders blijft aantrekken aangezien het vastgoedportefeuilles een rendement biedt dat stabiel en veilig is, met behoorlijk gespreide risico’s.” besluit Maxime Xantippe.

Deze transactie is de eerste verkoop in 5 jaar van een Brussels project op een speculatieve basis; de site is nog niet verhuurd (er werd wel een huurwaarborg toegekend). Gezien de ideale ligging en de kwaliteit van het gebouw, gaat men er van uit dat er zich voldoende kandidaat-huurders zullen aanbieden. De kantooropname in de Leopoldwijk bedroeg in 2012 niet minder dan 116.000 m².

Het risico op leegstand voor nieuwe kantoren in het hart van deze wijk lijkt dus beperkt.  De Europese wijk (Leopoldwijk) is eveneens de duurste kantoorzone van België met huurgelden voor de beste gebouwen en locaties die zich rond de 285 €/m² situeren.

Na een minder goed jaar 2012, met een investeringsvolume 600 miljoen €, verwacht Cushman & Wakefield een gevoelige stijging van de investeringen in kantoren.

Belview kan aldus beschouwd worden als de eerste belangrijke transactie van deze verwachte heropleving.